Hidrocefalia la copii: Diagnostic și tratament

Hidrocefalia este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în creier. Această afecțiune poate apărea la copii și poate provoca simptome și complicații grave dacă nu este diagnosticată și tratată în mod adecvat. În acest articol, vom explora procesul de diagnosticare și opțiunile de tratament pentru hidrocefalia la copii.

  Ce Este Hidrocefalia?

Hidrocefalia este o afecțiune în care lichidul cefalorahidian (LCR) se acumulează în exces în ventriculele cerebrale, provocând presiune crescută în creier. Acest lucru poate duce la dilatarea excesivă a ventriculelor și la afectarea țesutului cerebral. La copii, această afecțiune poate apărea ca urmare a unei obstrucții în circulația normală a LCR sau a unei tulburări în producția sau absorbția sa.

  Cauzele Hidrocefaliei la Copii

Hidrocefalia la copii poate avea o varietate de cauze, inclusiv:

 • Obstrucție congenitală: Uneori, copiii se nasc cu o obstrucție sau un defect congenital care împiedică circulația normală a LCR în creier.
 • Infecții intrauterine: Anumite infecții pe care le poate suferi o mamă în timpul sarcinii pot duce la dezvoltarea hidrocefaliei la făt.
 • Hemoragie intracraniană: Traumatismul sau hemoragiile în creierul unui copil pot perturba circulația LCR și pot cauza hidrocefalie.
 • Tumori cerebrale: Tumorile cerebrale pot bloca fluxul LCR sau pot perturba echilibrul dintre producția și absorbția LCR, provocând hidrocefalie.

 Simptomele Hidrocefaliei la Copii

Simptomele hidrocefaliei la copii pot varia în funcție de vârstă și de severitatea afecțiunii. Acestea pot include:

 • Creșterea circumferinței capului: La sugari, un semn frecvent este creșterea neobișnuită a circumferinței capului.
 • Proeminența venelor scalpului: La sugarii cu hidrocefalie, venele de pe scalp pot părea proeminente.
 • Iritabilitate: Copiii pot deveni iritabili și agitați.
 • Vărsături: Vărsăturile pot fi frecvente.
 • Tulburări de vedere: Problemele de vedere, cum ar fi vedere dublă sau dificultatea în focalizare, pot apărea.
 • Tulburări de mers: Copiii mai mari pot prezenta dificultăți în mers sau în menținerea echilibrului.

 Diagnosticarea Hidrocefaliei la Copii

Diagnosticarea hidrocefaliei la copii implică de obicei o serie de teste și proceduri, care pot include:

 • Examinarea clinică: Medicul va efectua o examinare fizică pentru a evalua simptomele și pentru a verifica mărimea capului copilului.
 • Imagistică medicală: Tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pot fi utilizate pentru a vizualiza structura creierului și pentru a identifica acumularea de LCR.
 • Monitorizarea presiunii intracraniene: Uneori, este necesară monitorizarea presiunii intracraniene pentru a evalua presiunea în creier.

 Tratamentul Hidrocefaliei la Copii

Tratamentul hidrocefaliei la copii are ca scop reducerea presiunii intracraniene și îmbunătățirea circulației LCR. Opțiunile de tratament pot include:

 • Derivarea lichidului: Acesta este un procedeu chirurgical în care un tub (shunt) este introdus pentru a direcționa excesul de LCR către altă parte a corpului unde poate fi absorbit în mod normal.
 • Endoscopia: În unele cazuri, poate fi efectuată o intervenție endoscopică pentru a crea o nouă cale pentru LCR să circule în creier.
 • Chirurgia pentru corectarea cauzei: Dacă hidrocefalia este cauzată de o obstrucție sau de o altă problemă structurală, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru corectare.

  Monitorizarea și Prognoza

Copiii cu hidrocefalie necesită o monitorizare regulată pentru a evalua evoluția afecțiunii și pentru a face ajustări la tratament. Cu tratament adecvat, mulți copii pot duce o viață relativ normală, dar prognosticul poate varia în funcție de severitatea afecțiunii și de cauza hidrocefaliei.

  Concluzie

Hidrocefalia la copii este o afecțiune serioasă care necesită diagnosticare și tratament prompt. Este esențial ca părinții să fie atenți la semnele și simptomele hidrocefaliei și să caute imediat îngrijire medicală dacă există suspiciunea de această afecțiune. Cu intervenția corectă și monitorizarea regulată, mulți copii pot avea o calitate bună a vieții și pot gestiona hidrocefalia cu succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *